Aangifte erfbelasting: hoe, wie, wat, waar, waarom, wanneer?

Bij het afwikkelen van een erfenis komt er veel werk om de hoek kijken. Daar zit u als nabestaande vaak niet op te wachten. In een periode waarin u geleefd wordt door emoties moeten er helaas wel een aantal praktische zaken geregeld worden. Een van de ‘taken’ die op uw bordje komt te liggen is de aangifte erfbelasting. Deze aangifte is behoorlijk ingewikkeld en tijdrovend.

Wat is aangifte erfbelasting?

Als u erfgenaam bent van iemand die is overleden dan gaat zijn/haar erfenis vanzelfsprekend naar u en eventuele andere erfgenamen. De nalatenschap bestaat uit alle bezittingen en schulden die de overledene achterlaat. Als u erft bent u in beginsel verplicht om hierover belasting af te dragen: erfbelasting. Hiervoor dient u een aangifte erfbelasting in bij de Belastingdienst. In sommige gevallen betaalt u geen erfbelasting.

Wanneer betaalt u belasting over een erfenis?

Of het vermogen dat vrijkomt belast is met erfbelasting, is afhankelijk van de waarde van de nalatenschap en de hoogte van de belastingvrijstelling van de erfgenamen. Wanneer de Belastingdienst vermoedt dat er erfbelasting verschuldigd is over de erfenis ontvangt u als nabestaande een uitnodiging om aangifte erfbelasting te doen. 

NalatenschapsAfwikkelaar José Appels

Hoe fijn is het als iemand alle rompslomp uit handen neemt en namens de familie de aangifte erfbelasting en de F (finale) aangifte van de overledene voor de inkomstenbelasting verzorgt? Als NalatenschapsAfwikkelaar neem ik, José Appels, deze zorgen graag voor u uit handen. Ik heb hiervoor alle benodigde kennis in huis. Ik maak de aangiftes op, dien deze in, controleer de opgelegde aanslagen en voer indien nodig correspondentie met de Belastingdienst. Dit alles uiteraard in nauw overleg met de nabestaande(n) en binnen het gestelde termijn van acht maanden na het overlijden.

Laat mij u ontzorgen

Zoals u heeft kunnen lezen zijn het erfrecht, nalatenschappen en de aangifte erfbelasting een bijzonder specialisme. Complex ook. Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken. In deze verdrietige periode moeten er een heleboel administratieve en financiële zaken geregeld worden. Dat weet u nu. Mocht ik u daarbij kunnen helpen, dan weet u mij te vinden. Ik ontzorg u graag. 

Wilt u meer informatie over mijn werkzaamheden? Neem dan vrijblijvend contact op. Ik kijk graag samen met u naar hoe ik u kan helpen. Bel voor een kosteloos kennismakingsgesprek (30 minuten) met 06 – 11 16 81 52 of stuur een email naar mediator@joseappels.nl.