Mediator

Iedereen is in zijn leven weleens verwikkeld geraakt in een conflict. Dit kan gaan om bijvoorbeeld een arbeidsconflict, een burenruzie of een nalatenschapsconflict. Vaak leidt dat tot slapeloze nachten en brengt het veel stress teweeg. U bent er dagelijks mee bezig en het slurpt energie. Bij een conflict kunt u naar de rechter stappen maar vaak is dat net een brug te ver. In dat geval kunt u kiezen voor een mediator als conflictbemiddelaar.

Wat doet een mediator?

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling, waarbij u samen met de andere partij uw conflict oplost met behulp van een onafhankelijke mediator. Het grote verschil met een geschillenoplossing door advocaten en rechters is dat de mediator onpartijdig en neutraal is, geen oplossingen bedenkt en geen beslissingen neemt. Dat doet u zelf. De mediator begeleidt en ondersteunt u daarbij. U werkt en denkt dus zelf actief mee en u bepaalt samen de oplossing. Deze worden vastgelegd in een overeenkomst die door u samen wordt ondertekend.

Het gebruik van een mediator is een laagdrempelige manier om conflicten op te lossen. Afhankelijk van uw inzet kan in veel gevallen het conflict sneller worden opgelost dan wanneer u naar een rechter stapt. Ook financieel is dit voordeliger.

Hoe verloopt het mediationproces?

Een afspraak is snel gemaakt. Normaliter bestaat een mediationproces uit 3 tot 5 sessies van ongeveer 1 ½  à 2 uur. Uiteraard hangt dit ook af van de inzet van de betrokken partijen en de complexiteit van het conflict. Als u kiest voor een rechtelijke uitspraak dan bent u vaak een aantal maanden verder voordat er een beslissing valt. De mediatongesprekken vinden plaats in een laagdrempelige omgeving, op een professionele locatie, waarin u in alle vertrouwen uw verhaal kunt delen.

De voordelen van conflictbemiddeling met een mediator

• U kunt snel starten
• Het is minder kostbaar
• De gesprekken vinden plaats in een prettige omgeving
• De relatie wordt behouden of fatsoenlijk beëindigd
• Het resulteert in een duurzame oplossing die u zelf mee bepaalt

Wat zijn de kosten van een mediationproces?

U heeft zelf invloed op hoe snel de oplossing samen met de andere
partij(en) gevonden wordt. Meestal is dat na 3 tot 5 sessies. Vervolgens kan de afronding plaatsvinden. Mijn uurtarief is voor particulieren €150,00 inclusief BTW, voor bedrijven €150,00 exclusief BTW. Ik ben erkend mediator en geregistreerd in het ADR Register.

Het inschakelen van een mediator is een duurzame oplossing

Omdat u samen met de andere partij(en) heeft afgesproken wat de oplossing is voor het conflict, is de draagkracht om het zo ook daadwerkelijk uit te voeren groot. Uiteraard leggen we de afspraken ook nog schriftelijk vast en deze worden door alle partijen ondertekend.

Wil u vrijblijvend meer informatie over mijn werkzaamheden als mediator? Over het mediationproces? Of wilt u een mediationgesprek aanvragen? Neem dan contact op per mail via info@joseappels.nlIk ben ook telefonisch te bereiken op het nummer 06 – 11 16 81 52.